Roel Scheij

Bijna iedereen in Hedel kent Roel Scheij wel, de 20-jarige jongen met een visuele beperking die maar één droom heeft en dat is meedoen aan de Paralympics. Rondom de paardenmarkt worden er de laatste jaren verschillende acties in het dorp gehouden om Roel financieel te helpen zijn droom te verwezenlijken. Sinds vorig jaar volgen wij Roel en namen een kijkje bij hem om te kijken hoe het nu gaat. Een hele positieve ontwikkeling voor Roel is dat de bekende voormalige profwielrenner en vroegere ploegleider Erik Dekker Roel onder zijn hoede heeft genomen. Iets waarover Roel trots zegt: “Fijn dat ik hem heb leren kennen en dat hij mijn coach is. Hij is er voor me en van zijn ervaring kan ik veel leren.” We spreken Roel aan de vooravond van zijn vertrek naar Praag waar hij kwalificatiewedstrijden gaat rijden. Het afgelopen jaar is niet geheel vlekkeloos verlopen. Hij heeft problemen met de tandem gehad en heeft daardoor weinig kunnen trainen. Zijn vaste piloot haakte af omdat hij het niet meer kon combineren met afstand, werk en gezin. Inmiddels zijn er betere tijden aangebroken. Roel heeft een goede tandem en een nieuwe vaste piloot, Aldo Klomp, een ervaren wielrenner waar hij erg happy mee is. Mede dank zij al deze ontwikkelingen is hij vol vertrouwen voor de toekomst. “Blijven trappen en goed nadenken”.

Erik Dekker

Het was eind mei dit jaar dat Eric Jan Hoogendoorn en Leon van den Oord bestuursleden van de stichting El Toro (de stichting die is opgericht om te faciliteren Roel zijn doel te laten bereiken), Erik Dekker benaderden met de vraag of hij wilde meedenken in het hele proces. Erik hoefde hier niet lang over na te denken, is gelijk aan de slag gegaan, heeft de bondscoach gebeld en wat mensen uit de wielerwereld. “Het advies was dat Roel moest gaan trainen en dat was ook mijn conclusie. De vaste piloot van Roel, Aldo Klomp woont in ’s Gravendeel. De hometrainer is een alternatief. Alleen kun je daarmee niet alleen uit de voeten en op Olympisch niveau komen. Daarom heb ik een WhatsApp groep gecreëerd van mensen die met Roel kunnen trainen. Die groep bestaat inmiddels uit 10 mensen waaronder ikzelf.” Roel volgt een opleiding en woont intern in Ermelo waar hij van zondag tot donderdag is. Hij heeft dan de vrijdag, zaterdag en zondag en de vakanties om te trainen. In de zomervakantie heeft Roel heel hard gewerkt en is zelfs 7 kilo afgevallen. Hij heeft daarbij erg veel steun gehad van Marjolein, de vrouw van Aldo. “Zij heeft zelf gefietst, werkt in de zorg en heeft heel veel goed werk verricht.” Vanaf augustus heeft Erik het stokje van haar overgenomen en is nu de trainer van Roel. Topsport is compromisloos. Hij is Roel aan het leren om topsporter te worden in alles. “Dat betekent in voeding, materiaal, training, keuzes maken, zelf verantwoordelijkheid nemen. Weten wat je doet. Hij is de spil waar alles om draait. Daar heeft Roel fantastische stappen in gezet.”Erik is erg tevreden over de progressie die Roel de afgelopen maanden gemaakt heeft. Lange tijd was het battelen tussen de nummers 4 en 5, maar op dit moment is Roel de nummer 4 van Nederland in een sport die internationaal gezien klein, maar voor KNWU/NOC heel belangrijk is. De limiet ligt heel hoog. Het tandemwielrennen is een hele interessante sport waarbij de samenwerking tussen stoker (Roel) en zijn piloot erg belangrijk is. ”Dat zie je bij de top 3 van Nederland, waarbij stoker en piloot al jaren samenwerken. Aldo heeft veel ervaring waar Roel veel steun aan heeft. Het niveau is hoog. Ik ben nu 49 en kan hard fietsen maar dit haal ik niet.” Erik heeft er vooral in het begin heel veel tijd in gestoken en dan in het bijzonder met de fiets. “Veel dingen kan ik zelf maar niet alles omdat het een tandem is. Kan ik het niet zelf dan kan ik het wel regelen.”
De drive om zich hier zo voor in te zetten? “Ik doe wat ik leuk vind, waar ik energie van krijg. Het is ook interessant om het wereldje van het tandemwielrennen te leren kennen. De wereld met mensen met een beperking was ik ook niet gewend.”Kijkend naar de toekomst van Roel is Erik positief gestemd. “Als ik het beeld goed zie, de leeftijd en waar hij vandaan komt, dan zou het logisch kunnen zijn (maar in de topsport is niets logisch), dat hij langzaam maar zeker in de goede richting gaat. Oktober is een belangrijke maand. Roel krijgt een laboratorium test en er is een testweek bij de KNWU met alle rijders waarbij bekeken wordt wie de beste piloot/stoker is.”
Over zijn rol in het geheel is Erik bescheiden. “Zonder piloot kun je niet fietsen, zonder trainer wel.”

Apart kader

Evenals voorgaande jaren zijn ook dit jaar vrijwilligers actief tijdens de paardenmarkt om geld in te zamelen voor Roel. Onder andere de opbrengst van het beheer van de toiletten. Een gedeelte van de verkoop van de paardenmoppen door Elly Kivits en Jeanne van der Linden tijdens de markt is ook voor Roel.