Sinds 2017 volgt de paardenmarktkrant het wel en wee van Roel Scheij wel, de 21-jarige jongen met een visuele beperking die maar één droom heeft en dat is meedoen aan de Paralympics

Afgelopen jaar was een jaar met uitersten voor Roel. Slecht nieuws op privégebied. De moeder van Roel overleed november vorige jaar aan kanker.

Goed nieuws over het tandemwielrennen. Roel heeft een nieuwe piloot, een supertandem en heeft hierdoor veel wedstrijden kunnen rijden. Vorig jaar schreven we dat de Erik Dekker Roel onder handen heeft genomen. Ook dit jaar is Roel blij met de ondersteuning van zijn beroemde plaatsgenoot.

De dood van zijn moeder was een harde klap. Zelf zegt hij hierover: “Ik zit nog steeds in een rouwproces. Soms gaat het goed, soms minder.” Een mooie afsluiting was de beklimming van de Alpe d’Huez in juni dit jaar. “Mijn moeder wilde daar graag naar toe. Haar gezondheid liet dat echter niet meer toe. Daarom zijn mijn vader, mijn twee broers en ik in juni gegaan. Zelf zijn Marijn van der Sloot en ik met de tandem vier keer naar boven gegaan, mijn vader en twee broers hebben de berg twee keer beklommen. Het was een hele mooie afsluiting. Mijn moeder motiveerde mij altijd en zei dat ik mijn doel achterna moest gaan.”

Dat doel heeft Roel moeten bijstellen. Vorig jaar had hij veel pech met zijn tandem, waardoor hij minder wedstrijden kon rijden. Inmiddels heeft hij sinds begin dit jaar een nieuw exemplaar en wel eentje waar hij laaiend enthousiast over is. “Het is een topfiets. Alles klopt gewoon, je kunt er echt mee knallen.”

Tandemwielrennen is een sport waarbij de samenwerking tussen stoker (Roel) en zijn piloot erg belangrijk is. In het verleden heeft Roel piloten gehad die verder weg woonden. Nu is de 28-jarige Roland van der Sloot uit Den Bosch zijn vaste piloot. “Ik heb veel met Marijn, zijn broer, getraind. Roland zocht uitdaging en heeft het stokje overgenomen.” Dit heeft erin geresulteerd dat het tweetal dit jaar veel wedstrijden heeft gereden, waaronder diverse wereldbekerwedstrijden. Een keer hebben Roel en Roland zelfs de 2e plaats behaald.

Het niveau in Nederland is erg hoog. Roel en Roland zijn de nummer 4 van Nederland. De nummers 1 tot en met 3 zijn echter ijzersterk. Om de concurrentie aan te gaan en een reële kans te maken hebben Roel en Roland hun doel bijgesteld en besloten dat ze nu voor de Paralympics van 2024 in Parijs gaan.

 

Stage/werkplek

Roel volgt een opleiding tot fietstechnicus bij het REA college in Ermelo, waar hij van zondag tot donderdag intern is. Volgend jaar hoopt hij klaar te zijn met zijn opleiding. Dit jaar volgt hij een interne stage maar met ingang van januari volgend jaar is hij op zoek naar een externe stage/werkplek met stagebegeleiding, het liefst in de regio Den Bosch. Een groot bijkomstig voordeel is, dat Roel dan veel meer samen met Roland kan trainen. De sportieve Hedelnaar wil zo spoedig mogelijk zijn studie afronden, zodat hij veel kan fietsen met Roland. Hij traint nu 8 tot 12 uur  per week en wil dit dan opvoeren naar 15 tot 20 uur per week.

 

Andere naam

Peter de Waal vervult de functie van secretaris binnen het bestuur van de Stichting El Toro. Binnenkort wordt deze naam gewijzigd in Team Roel Scheij. De reden is dat de teams internationaal gezien altijd de naam van de stoker hebben. Peter houdt zich ook bezig met fondsenwerving en acties. Tijdens de paardenmarkt zorgen vrijwilligers voor het toiletbeheer bij de herberg De Zwaan. Zij doen dit de zaterdagavond en de zondagavond continue vanaf acht uur tot maandagmiddag vier uur wanneer de paardenmarkt is afgelopen.

Peter kan altijd extra vrijwilligers gebruiken. Draag jij Roel een warm hart toe en wil je af en toe helpen bij activiteiten? Bel dan even met Peter de Waal, 073-5994614.

Bedrijven die Roel willen sponsoren zijn uiteraard ook van harte welkom. Zelf heeft Roel via zijn school een belangrijke sponsor, DHL, binnengehaald. Dit bedrijf levert onder meer een bus met tankpas. Ook daarbij heeft Roel een vaste pilotengroep van een man of 6 om zich heen. Deze groep is erg belangrijk. Als Roel bijvoorbeeld in Italië moet rijden, halen deze vrijwilligers de bus op, rijden naar de plaats van bestemming, halen Roel en Roland op van het vliegveld. Kortom, ze zijn onmisbaar maar dat is iedereen die Roel steunt en waar hij dan ook erg blij mee is.